-->

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSLİĞİ KULÜBÜ TÜZÜĞÜ

 

1)      İsim ve adres

a)      Kulübün adı, “İstanbul Teknik Üniversitesi Cevher Hazırlama Mühendisliği Kulübü”, kısaltması “CHMK” şeklindedir.

b)      CHMK, İstanbul Teknik Üniversitesi Kültür Sanat Birliği’ne bağlı özerk bir topluluk olup İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi’nde yer alır.

 

2)      Amaç

 

a)      Chmk; Cevher Hazırlama Mühendisliği öğrencileri, öğretim görevlileri ve bölüm mezunları arasındaki iletişimi güçlendirmeyi amaçlar.

b)      Chmk, Cevher Hazırlama Mühendisliği alanındaki profesyonel kurumları ve alanında yetkin kişileri bir araya getirerek konferans,panel düzenler.

c)      Chmk,  Cevher Hazırlama Mühendisliği Öğrencilerine yönelik eğitici ve öğretici geziler ve turlar düzenler.

d)     Chmk, Cevher Hazırlama Mühendisliği Öğrencilerine yönelik çeşitli kültür ve sanat içerikli organizasyonların düzenler.

e)      Chmk,  Cevher Hazırlama Mühendisliği öğrencilerine veya sektörüne yönelik yayınlar çıkartır.

f)       Cevher Hazırlama Mühendisliği Öğrencilerine yönelik eğitici kursların açılmasını ve işletilmesini amaçlar.

g)      Cevher Hazırlama Mühendisliği dalında hazırlık, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimi gören öğrenciler ile Cevher Hazırlama Mühendisliği dalında görev yapan öğretim görevlilerinin ve Cevher Hazırlama Mühendislerinin forumlar, toplantılar ve çeşitli organizasyonlar aracılığı ile bir araya getirilmesini sağlar.

h)      Yurtdışında faaliyet gösteren Cevher Hazırlama Mühendisliği kuruluşlarıyla ve üniversitelerle bağlantıların kurulmasını amaçlar ve yurtdışı staj imkanlarını geliştirmeyi hedefler.

i)        Cevher Hazırlama Mühendisliği’nin yeni tercih edecek öğrencilere ve sektöre en iyi şekilde tanıtılmasını amaçlar.

3)      Üyelik

a)      Üye Olma

i)        Cevher hazırlama mühendisliğinde lisans, yüksek lisans, doktora öğrenimi göre herkes üye bilgi formu doldurarak veya  “www.ksb.itu.edu.tr” adresinde bulunan “üye olmak istiyorum” linkinden giriş yaparak üye olabilir.

b)     Üyelikten Çıkma/Çıkarılma

i)        Üyelikten ayrılmak isteyen üye CHMK yönetimine başvurur ve yönetim kurulu onayıyla üyeliği sonlandırılır.

ii)      YÖK öğrenci disiplin yönetmeliğine uygun olmayan davranışlarda bulunmak,

iii)    Kulüp tüzüğüne aykırı davranışta bulunmak, kulüpten çıkarılma sebebidir.

c)      Aktif/Pasif Üyelik

i)        Kulüp genel kurul veya toplantılarına üst üste iki defa katılan üye aktif üye statüsünde değerlendirilir.

ii)      Kulüp genel kurul veya toplantılarına üst üste üç defa katılmayan üye pasif üye statüsünde değerlendirilir.

d)     Tekrar Üyeliğe Alınma

i)        Bir üye üyelikten çıkarılmışsa, yeniden üye olabilmesi için mazeret dilekçesi ile yönetim kuruluna başvurabilir. Yeniden üyeliğe kabul edilip edilmeyeceğine yönetim kurulu karar verir.

4)      Defterler ve Belgeler

            Kulüp aşağıda belirtilen belge ve defterleri tutmakla ve istendiğinde Kültür ve Sanat Birliği Birim Yürütme Kuruluna sunmakla yükümlüdür.

a)      Üye Kayıt Defteri: Üye isimlerinin ve bilgilerinin bulunduğu defterdir.

b)      Kulüp Karar Defteri: Yönetim Kurulu ve genel kurul tarafından alınan kararların bulunduğu defterdir.

c)      Demirbaş Defteri: Kulübün demirbaş eşyasının kaydını içerir. Yeni satın alınan eşyanın; satın alınma tarihinden en geç on beş gün içerisinde gereği için, Kültür ve Sanat Birliği’nden demirbaş eşya numarası alındıktan sonra bu deftere kaydedilmesi zorunludur

d)     Gelen – Giden Evrak Defteri: Kulüp akademik yıl içerisinde yapmış oldukları etkinliklerle ilgili belgeleri gelen-giden evrak defterine kaydederler. Bu defter kulübün faaliyetleri ile ilgili belgelerin birer kopyasından oluşur.

5)      Tüzük Değişikliği

a)      Tüzük değişikliği, Yönetim Kurulu’nun teklifi veya Genel Kurul üyelerinin üçte birinin (1/3) imzalı teklifi ile Genel Kurul’da gerçekleştirilir.

b)      Değişiklik teklifinin kabul edilebilmesi için Genel Kurul üyelerinin üçte ikisinin (2/3) lehte oy kullanması gerekir.

c)      Yapılan değişiklikler KSB Birim Yürütme Kurulu’nun onayına sunulur.

6)      Kulüp Organları

a)      Genel Kurul

i)        Üyeleri

(1)   Genel kurul üyeleri kulübün aktif üyelerinden oluşur.

ii)      Toplanması ve Geçerliliği

(1)   Kulüp aktif üyelerinin en az üçte ikisinin (2/3) imzasıyla veya Denetleme Kurulunun genel kurula gidilmesine yönelik raporunu Kulüp Danışmanının onaylamasıyla Yönetim Kurulu seçimini yenilemek üzere olağanüstü genel kurula gidilir.

(2)   Kulüp aktif üyelerinin üçte birinin (1/3) değişiklik talepleri ve imzası ile veya Yönetim Kurulu üyelerinin salt çoğunluğuyla, yalnızca Tüzük değişiklik teklifini değerlendirip oylamak üzere olağanüstü genel kurula gidilir. Genel Kurulda üçte iki (2/3) oy alan tüzük değişikliği kabul edilir. Onaylanmak üzere Ksb Yürütme Kurulu’na sunulur.

(3)   Chmk Yönetim Kurulu, Genel Kurulu üyelerine en az 2 hafta öncesinden bildirmekle yükümlüdür.

(4)   Genel kurul katılımcıları, yönetim kurulu tarafından kaydedilir. Genel kurulun geçerli olması için aktif üyelerin salt çoğunluğunun sağlanması gerekir. Birinci toplantıda çoğunluk sağlanmazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz.

(5)   Genel kurulda alınan kararlar üyelere yazılı olarak ve elektronik ortamda duyurulur.

(6)   Genel Kurul belirtilen sıklıkta toplanmadığı takdirde, KSB Birim Yürütme Kurulu kulüp etkinliklerini durdurma yetkisine sahiptir.

iii)    Görev ve Yetkileri

(1)   Yönetim ve Denetleme kurullarını, bu kurulların yedek üyelerini ve Kulüp tüzüğünde öngörülen diğer kurulları ayrı ayrı seçimlerle, her akademik yılın başında, aktif üyeler seçer.

(2)   Yönetim kurulunun faaliyetlerini değerlendirir, fikir verir ve yönlendirir.

b)     Yönetim Kurulu

i)        Her akademik yılın sonunda o akademik yıl için Genel Kurul tarafından seçilen, bir başkan, bir başkan yardımcısı, bir sayman, bir yazman ve bir tanıtım sorumlusundan oluşur. Aynı kişi en fazla üst üste iki yıl başkanlığa aday olabilir.

ii)      Yönetim Kurulu üyeleri seçilirken en az iki yedek üye seçilir. Yedek üyeler, Yönetim Kurulu'nda boşalan üyelik olduğu takdirde, seçimde aldıkları oy miktarı esas alınarak, bu üyeliklere getirilirler. Yedek üyeler Yönetim Kurulu toplantılarına katılırlar, ancak oy verme yetkileri yoktur.

iii)    Kulüp, yönetim kurulunun kararı ile İTÜ içindeki ve dışındaki etkinlik, tanıtım, duyuru ve reklam çalışmaları için KSB Birim Yürütme Kurulu'na başvurur ve onayını alır. Başvurular yazılı olarak gerçekleştirilir.

iv)    Yönetim Kurulu KSB Birim Yürütme Kurulu'na akademik yılın başında kulübün bütçe taslağını ve öngörülen etkinliklerin programını; akademik yılın sonunda ise etkinliklerin raporunu ve mali bilançoyu sunmak zorundadır. Her Yönetim Kurulu toplantısında tutanak düzenlenmeli ve KSB Birim Yürütme Kurulu tarafından istenildiğinde ibraz edilmelidir.

v)      Kulüp KSB tarafından kendilerine faaliyetleri için ödünç verilen her türlü demirbaşı en geç akademik yılsonunda bir tutanakla geri teslim ederler.

vi)    Yönetim kurulu üyeleri genel kurul ve yönetim kurulu toplantılarına katılmak zorundadır. Üst üste üç defa toplantılara katılmayan üyenin yönetim kurulu üyeliği sonlandırılır.

vii)  Her akademik yılın başında çalışma planı hazırlamakla ve bu planı üyelerine duyurmakla yükümlüdür.

viii)           Çalışmaların yürütülmesinden, denetlenmesinden, mali gelir ve giderlerden, demirbaş eşyadan kulüp aktif üyelerine ve KSB karşı sorumludur.

ix)    Ayda en az iki defa olmak üzere toplanır. Alınan kararları elektronik olarak üyelere duyurur.

x)      En az ayda bir olmak üzere faaliyet raporları hazırlar ve üyelere duyurur.

xi)    Yönetim Kurulu'na ancak başka bir kulübün Yönetim Kurulu'nda yer almayan üyeler seçilebilirler.

xii)  Yönetim Kurulu, aktif üyelerin üçte ikisinin (2/3) oyları ile görevden alınabilir.

xiii)           Seçimin geçerli olduğu faaliyet dönemi sonunda mezun olacak üyeler, kulüp yönetimine aday olamazlar.

c)      Denetleme Kurulu

a)      Denetleme Kurulu, Kulüp Genel Kurulu üyeleri tarafından seçilen iki asil ve 1 yedek kişiden oluşur.

b)      Denetleme Kurulu kulübün resmi belgelerini, saymanlık defterini ve demirbaş eşyasının durumunu inceler. Elde edilen gelir ve yapılan harcamaların tüzüğe, bütçe taslağına ve Yürütme Kurulu kararlarına uygunluğunu denetler.

c)      Kulüp Yönetim Kurulunun çalışmalarını ve faaliyet raporlarını inceler.

d)     Denetimlerde usulsüzlük, takipsizlik belirlediği durumlarda soruşturma yapıp hazırladığı raporu kulüp danışmanına sunar.

e)      Kulüp yönetim kurulunun görevini yerine getirmediği durumlarda rapor hazırlayarak kulüp danışmanına sunar. Denetleme Kurulu ve Kulüp Danışmanı imzalarıyla Genel Kurul toplanır.

 

7)      Mali Konular

a)      Kulüpler, tüzüklerinde belirttikleri amaçlarına uygun olarak, üyelerine hizmet vermek ve olanak sağlamak için, KSB Birim Yürütme Kurulu'nun onayını alarak, gelir getiren etkinliklerde bulunabilirler.

b)      Kulüp, gelir getirici herhangi bir faaliyet için KSB’ye yazılı olarak başvurup onay alır.

c)      Kulüp Yönetim Kurulu, her akademik yılın başında öngördüğü gelir ve giderlerin bir taslağını yazılı olarak KSB'ye bildirir. Akademik yılın sonunda ise gerçekleştirilen etkinliklerin dökümünü ve bunların mali bilançosunu KSB'ye teslim eder.

d)     Üyelerden aidat toplanması yasaktır.

e)      Kulüp Gelirleri aşağıdaki başlıklardan oluşur.

i)        Sponsorluk kanalıyla elde edilen gelirler

ii)      Etkinlik gelirleri

iii)    Diğer gelir getirici faaliyetler


 

 

 




DUYURULAR